Problema vaporilor de apă condensați sau de ce “plâng” geamurile termopan?

Problema apariției vaporilor de apă condensați pe geamurile termopan este cunoscută oricui, mai ales în perioada rece a anului. Dacă ferestrele din lemn, pe care le utilizam în trecut nu erau ermetice și lăsau constant curenții de aer să treacă, geamurile termopan sunt impenetrabile la acest capitol. Totuși, există posibilitatea apariției vaporilor de condensat datorită unei umidități ridicate în cameră și a lipsei de aer proaspăt.

Nu te grăbi să concluzionezi pripit despre calitatea geamurilor termopan. Fii sigur că geamurile termopan reprezintă cea mai potrivită opțiune pentru locuințe și apartamente, oferind caracteristici de izolare termică și fonică ridicată, fără a necesita întreținere complexă, sigilare pentru iarnă, reparații frecvente ale ferestrelor etc.

Apariția vaporilor de apă condensați pe geamurile termopan este provocată de mai mulți factori, precum gătitul, de uscarea hainelor, de baie sau duș. Totodată, în cazul în care locuința a fost recent renovată, atunci va apărea umiditate excesivă în timpul uscării tencuielilor și a altor materiale.

Pentru a preveni efectul vaporilor de apă condensați e necesar de a întreprinde următoarele măsuri:

  • aerisirea regulată a încăperilor, inclusiv a băii;
  • evitarea uscării hainelor în spații închise;
  • instalarea unui sistem de ventilație eficient sau mentenanța corectă a celui deja existent;
  • înlăturarea surselor nedorite de umiditate (reparația acoperișului, apa în subsol etc.);
  • respectarea regimului de temperatură în încăperile de locuit (conform standardelor sanitare și igienice – în limitele de +18-24 ° C);
  • instalarea și reglarea ferestrelor termopan eficiente energetic.

Este important să știi că umiditatea înaltă în locuință implică numeroase probleme, inclusiv dezvoltarea ciupercilor pe diverse suprafețe, frecvente boli alergice și respiratorii. Pentru prevenția apariției vaporilor de apă condensați, este relevant să apelezi la instalarea și reglarea ferestrelor termopan de înaltă calitate, precum și să monitorizezi eficient umiditatea din locuință.